opA93
Yeni
Mesaj Says: 12
|
 |
« : Ocak 16, 2010, 12:01:34 am » |
|
Iyi Aksamlar
Yarin yeni tekne acmayi düsünüyordum ve önce burada sorim dedim. 4 litre suya kac civarinda kivam arttirici koyabilirim? Kivamin dogru oldugunu nerden farkedecegim??
Abdullah
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ebruevi
|
 |
« Yantla #1 : Ocak 17, 2010, 11:04:54 am » |
|
Abdullah bey aldýðýnýz kývam arttýrýcýnýn üzerinde oraný yazýyor olmasý lazým.Nereden ne aldýðýnýzý yazarsanýz daha kolay yardýmcý olabiliriz.Saygýlar...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
opA93
Yeni
|
 |
« Yantla #2 : Ocak 17, 2010, 06:32:00 pm » |
|
sanatmalzemelri.com dan almistim. 2litre suya 35 gr koyun diyor ve ondan sonra kendinize göre ayarlayin teknede diyor. Ama ben yaptigimda cok az oluyo o iki litrenin üzerine 2 litre koymustum ve cok sulu olmustu. daha az su koydugumda teknede cok az su oluyo. Teknem hesapladigima göre 8 litre su aliyor. tekneme ne kadar su koymam uygun olur?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ebruevi
|
 |
« Yantla #3 : Ocak 18, 2010, 12:27:06 pm » |
|
Sanýrým 6 litre suya 105 gr kývam arttýrýcý koymalýsýn.Böylece teknende su miktarý da yeteri kadar olur.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aysecik
Yeni
|
 |
« Yantla #4 : Mart 28, 2010, 12:32:04 am » |
|
Merhaba Degerli Ebru dostlari, Bilgisayardan gordugum ve okudugum yerlerden edindigim bilgiler ve sizlere sordugum sorularin cevaplari ile evde bir kac defa ebru yapmaya calistim. Istedigim sonucu alamadim , bende oyle bir heves varki insallah Allah in izni ile bende bu kutsal saydigim ve cok sevdigim sanati ogrenecegim. Ama gercekten cogu zaman cok uzuldum hele teknenin basinda hevesle gectigim ve daha ilk dakikalarda sonucunu alamadigim zamanlar.
ebru forum daki bilgileri okuyorum, bu bilgiler bana cok gayret veriyor.. hepinize bu yuzden cok tesekkur ediyorum...
Musadenizle size bir sey sormak istiyorum ben kitremi hazirliyorum, boyalarimi sut kivamina getiriyorum odunude ayarliyorum damlalik ile daha sonra firca ile boyami kavonoza siyirip tekneme silkeledigim zaman fircadaki boya taneleri dibe çöktüyor ve kitremin dibi hep boya oluyor. bu yuzden kitremi dokmek zorunda kaldim bir iki kere,beni bu konuda aydinlatabilirseniz sevinirim.
Birde Turkiye'den sparis ettigim deniz kadaifi ni (extra) buzdolabinda plastik posetin icinde muhafaza ediyorum acaba belli bir bozulma tarihi varmi? Simdiden tesekkurler Hepinize saygi ve selamlarimi iletiyorum.Aysecik
|
|
|
|
|
|
Hiçbir süs "EDEP" kadar güzel deðildir.
|
|
|
|
HaticeHekim
|
 |
« Yantla #5 : Mart 28, 2010, 07:24:44 pm » |
|
Ayþe haným boyayý tekneye atmadan önce fýrçayý boyaya batýrýp elimizle biraz sýkýp sonra atýyoruz çünkü fýrçada fazla boya olunca dibe çöker egerki bunu yaptýgýnýz halde batýyorsa öd miktarý azdýr o nedenle batar öd miktarýný bizle tekneye bir damla damlattýgýnýzda en az 5 en ffazla 8 cm açýlacak þekilde ayarlayýn. Deniz kadayýfýný dolapta saklamanýza gerek yok kuru haldeyken bozulmaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aysecik
Yeni
|
 |
« Yantla #6 : Mart 28, 2010, 11:51:58 pm » |
|
Merhaba Hatice haným, Sizin soylediginiz gibi boyayý tekneye atmadan önce fýrçayý boyaya batýrýp elimle biraz sýkýp sonra atmistim buna ragmen dibe cokmustu, sizlerinde soylediginiz gibi sanirim öd miktarýndan veya kitrenin yogunlugundan bilmiyorum henuz, cunku yeni tekne acacagim Allahin izni ile siz sevgili ebru dostlarindan ve okudugum bilgilerden sonra eksiklerimi tamamlayip oyle acmayi dusunuyorum haftaya engec insallah.. Tesekkurlerimi iletir herseyin gonlunuzce olmasini dilerim selamlar ... Ayse
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir özsu
|
 |
« Yantla #7 : Mart 29, 2010, 04:01:27 pm » |
|
ayþe kýzým; ismi güzel kýzým. mesajýný okuyunca dayanamadým. uzun zamandýr forumda yazmýyorum. yurtdýþýndasýn. yurtiçi olsan bu sorulara cevap bulurdun. öncelikle þunu anla. ebru matematik, fizik, kimya, estetik ve tasavvufla açýklanýp yapýlan bir sanattýr. sen þu anda fizik kýsmýný aþmaya uðraþýyorsun. fizik kýsmý þöyle; yoðunluðu farklý sývýlar birbirine karýþmaz. biz suyun içine yoðunluðu arttýran maddeler koyuyoruz ve ayni zamanda boyanýnda içine yoðunluðu azaltan sýðýr ödü koyuyoruz. bütün mesele neyi ne kadar koyacaðýmýz. Türkiyeden getirttiðin kerajinin üzerinde ne kadar kuru madde ne kadar su koyacaðýn yazýlýdýr. bunu açýklamýyorum. istersen sonra bazý inceliklerini anlatýrým. en önemlisi 5-6 saat sonra kullanýma hazýr olur derler ama sen 24 saat beklet. 3 seferde süz. tül perdeden yapýlmýþ bir torbayla veya sýk dokulu bir bayan çorabýyla. kerajini temiz bir kovada hazýrla. daha önce içinde plastik boya bulunan veya baþka bir amaçla kullanýlmýþ bir kap deðil. temiz sadece bu iþ için kullanacaðýn yeni alýnmýþ bir kovan olsun. BARDAKLARINI TEKNENÝ KOVANI TORBANI SAKIN DETERJANLA VEYA SABUNLA YIKAMA. teknene hazýrladýðýn kerajini dök üstüne temiz bir kaðýt kapat ve 10 dakika kadar bekle. sonra sýyýrmadan al. kaðýda yapýþan köpükler vardýr. sýyýrýrsan tekrar teknenin üzerine yayýlýr. boya ayarýný baþka bir sitede yayýnlamýþtým ordan kopyala yapýþtýr yapýverdim. bir su bardaðýna iki parmaðýnýzýn kalýnlýðý kadar boya koyun. önce suyunu ayarlýyalým. fýrçayla karýþtýrýp fýrçayý yukarý kaldýrdýðýnýzda rahatça akacak kývamda olsun. bundan çok sulu olacak anlamýný çýkarmayýn. bardaða döktüðünüz boyanýn koyuluðunu bilemediðim için üzerine þu kadar da su ekleyin diyemiyorum. Ahmet Çoktan hoca üçte biri boya üçte ikisi su olsun diyor bir yazýsýnda ama bunu baþtan göremezsiniz. bir gün sonra atölyeye geldiðinizde çökmüþ boyalarýnýzdan bunlarý görebilirsiniz ama baþtan mümkün deðil. fýrçadan akacak kadar dedik. bu yýllar sonra otomatik bir hal alýyor. baþtan biraz zor gelebilir. bu ayarda sadece baþlangýç için hassas ayarý sonra yapacaðýz. kaç renk kullanmayý düþünüyorsak bu þekilde sularýný koyalým. kitremizin kývamýnýn tam olduðunuda biliyorsak þimdi içine öd koymaya baþlýyalým. öd miktarýnýnda ölçüsü yok. boyanýzýn fiziksel özelliðine ve ödün kalitesine göre bu deðiþir.ödün kalitesiyle ne anlatmak istediðimi öd bahsinden bakýn. burun damlalýðý veya kulak damlalýðý denilen damlalýklardan kullanýyorsak bir damlalýk dolusu ödü boyanýn içine döküp iyice karýþtýralým. orta boy bir týð ile boyadan bir damla alýp suyun üzerine damlatalým. bundan sonrasý çok önemli dikkat ! 1- boyamýz en az 5 cm çapýnda bir daire oluþturmalý. olmadýysa azar azar öd ilavesiyle bu ölçü aranmalý.6-7 cm çapýnada çýkabilir ama daha fazla deðil. nedenini sonra açýklýyacaðým. 2- kolanýn veya gazozun içine küçük bir parça þeker attýðýnýzda nasýl suyun üzerinde kaynayarak daire yapar. boyayý damlattýðýnýzda kaynýyormuþ gibi bir görüntüyle dýþa doðru açýlmalý. 3- boyanýz suyun üzerinde dairesini tamalayýp durduðunda çevresini kontrol edin. çatlama kýrýlma varmý. renk ortadan dýþa kadar ayni tondamý. çatlama kýrýlma varsa suyu azdýr. en dýþta daha açýk renkte bir çember yaptýysa ödü azdýr. kitrenizde tam erimediyse boyalarýnýz kumlu görünür buna aldanmayýn. arkadaþlar burda parantez açýp bir konuyu anlatmak istiyorum. bunu tam anlamazsanýz boya ayarýný tam yapamazsýnýz. kitre yüzeyinde bir gerilim olduðundan söz edilir.öd ile bizim bunu ittiðimiz söylenir. doðrudur. buna sayýsal bir deðer vermek istiyorum. örneðin 1000. ilk attýðýnýz boyanýn içindeki öd miktarýndan dolayý deðeri 200 diyelim. ikinci rengin bunu itmesi için 300 deðerinde olmasý gerekir. 300+200=500 etti.500 deðerinde bir boya attýðýnýzda bu aðýrlýðýnda dolayý çeresindeki boyalarý biraz itecek , açýlacaðý yere kadar gidip sonra hafifçe geri gelecektir. elinize bir lastik parçasý alýn belli bir yere kadar uzar orda kalýr daha fazla zorlarsanýz kopar. bunun ebruda karþýlýðý boyanýn batmasýdýr. boyalarýnýzý su üzerinde tutan suyun kaldýrma gücü ve ödün boyayý taþýma gücüdür. çok fazla öd koyduðunuzda boyalarýn toplam deðeri 1000 i aþtýðý için batar veya boyalarýnýzda öd az ise boyalarýnýzýn yüzme kabiliyeti az olacaðýndan batar veya suyu az ise sýkýþtýðýnda suyun kaldýrma güçünü aþtýðý için batar. öd miktarý yeterli ama çok sýkýþmýþsa o zamanda kaðýtta akar. bu konuya çok dikkat edin. tüm bu anlattýklarýmý anladýktan sonra bunu battal ebruda uyguluyalým. ben kendi adýma battalda çizgi renk ve ýþýk üçlemesini kullanýyorum. nasýldýr derseniz. çizgi için koyu bir renk. sonra renk. sonra ýþýk. ýþýk için açýk renk boyalar veya neft. renk olarak ne seçeceðiniz sizin zevkiniz. çünkü güzellik izafi bir kavramdýr. sizin için güzel olmayan baþka biri için güzeldir. Alpaslan Babaoðlu ustanýn dediði gibi "tekneden çýkan her kaðýt ebrudur ama baktýðýnýzda gönül telinizi titretmiyorsa ebru deðildir". düstur güzel ama yaptýðýnýz her ebru sizin gönül telinizi titretmeyebilir ama birininkini mutlak titretir. o insaný gördüðünüzde o ebruyu ona verin. Battala önce koyu bir renkle baþlayýn. koyu renk derinlik verir. ilk renginiz çok fazla boþluk býrakmadan zemini kapatsýn. örneðin siyah boya hafif bir malzeme olduðu için zemini çabuk kapatýr. sonra atacaðýnýz renge de fazla direnç göstermez. zemini kapatamýyorum deyipte çok fazla boya atmayýn. bu tekneye gereðinden fazla deðer yükler ve sonraki boyayla onu sýkýþtýrmakta zorlanýrsýnýz. ikinci renk ilk rengi sýkýþtýracak kuvette olsun. az önce hazýrladýðýmýz boyalardan birini kullanýyorsak mesela siyahtan sonra kýrmýzý attýk siyahý sýkýþtýrmýyor açýlýp geri geliyor burda duralým ve kýrmýzýya az miktarda öd koyup siyahý sýkýþtýrdýðýný görelim. sonra üçüncü rengimizi ikinciyi sýkýþtýracak þekilde ayarlýyalým. en üstüne ister nefli serpme istersek yine kuvetli bir boyayla fýrçamýzý iyice sýkýp serpme þeklinde atalým.
|
|
|
|
|
|
veren el alan elden üstündür
|
|
|
|
bekir özsu
|
 |
« Yantla #8 : Mart 29, 2010, 04:04:40 pm » |
|
ayþe kýz; þimdilik bu kadar. yinede eksik birþeyler kaldýysa üyeler kýsmýndan mail adresimi alýp mesaj atabilirsin. yaþýný bilmiyorum ama ben 51 yaþýndayým. hitab tarzýmdan sakýn alýnma. her zaman beklerim. kolay gelsin saygýlarýmla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
orhan
|
 |
« Yantla #9 : Mart 31, 2010, 02:44:04 am » |
|
Sayin Bekir hocam, aramiza tekrar hos geldiniz,
kim ne derse desin bilgi paylastikca güzeldir, Allah razi olsun sizden cok güzel aciklamalar yapmissiniz .
selam ve dualarimla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir özsu
|
 |
« Yantla #10 : Mart 31, 2010, 10:36:23 am » |
|
orhan beycim; teþekkür ederim. ben hep sizlerle birlikteyim. yazamasam da gönlüm sizlerle. yurtdýþýndaki kardeþlerimizin sýkýntýlarýný anlýyorum. üzülüyorum. yazmadan duramýyorum. okunma sayýlarýnýda takip ediyorum. yazdýðýmýn faydalý olacaðýna inanýyorum ve devam ediyorum. ayni yaþlarda olduðumuzdan size yazmak daha kolay olduðu için bir konuyu açýklamak istiyorum. ayet der ki "kendinize sarsýlmaz mülkler edinin" bunun anlamý dünyada birþeyler kazanmak deðil. dünyada sana lutfedilen nimetleri ihtiyacý olanlara karþýlýksýz vererek ahiret için mülk kazanmak. ben fakirin paylaþacak kýytýrýk bilgilerinden baþka birþeyi yok. benden çok daha iyi bu konularý bilenler var ama paylaþmakta zorluklarý olduðu için paylaþamýyorlar. iþ yoðunluðu gibi. bende yoðunum ama Ayþe kýzýmýz gibi birinin feryadýný duyunca kayýtsýz kalamýyorum. orhan beycim baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný diliyorum. Allahtan saðlýk sýhhat dolu günler diliyorum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir özsu
|
 |
« Yantla #11 : Mart 31, 2010, 11:24:40 am » |
|
Ayþe kýzým; kerajini üzerinde yazdýðý gibi hazýrla. yanlýz suyun sýcak olsun. 8 litre hazýrlýyacaksan 5 kð kaynar durumda su 3 kð oda sýcaklýðýnda su olsun. kerajini suyun üzerine yemeðe tuz serper gibi dök. bir yandanda çýprma teliyle çýrp. bittiðinde yarým saat kadar kendi halinde býrak. üzerinde kalýn bir tabaka yapacaktýr. onu çýrpma teliyle veya blendýr ile parçala. suda ýslanmamýþ kuru madde kalmayana kadar devam et. 24 saat dinlendireceksen arada bir kepçe veya büyük kaþýkla karýþtýr. tekneye döktükten sonra bir kaðýt kapatýp 10-15 dakika dinlendir. kaðýdý sýyýrmadan al. orta boy bir týð ile bir damla boya damlat. çok açýlan bir boya olmasýn. 2-3 cm çapýnda açýlsa yeter. dairenin bir iki santim dýþýndan týðý suya batýr ve daireyi ikiye böl. týð boyadan kurtulduðunda boya geri mi çekiliyor yerindemi kalýyor yoksa hafif ileri doðru hareket mi ediyor buna bak. geri çekiliyorsa koyudur. %10 su ilave et. kovaya dök süzerek veya süzmeden tekneye tekrar dök. kaþýkla karýþtýrmak tavsiye edilir ama bu þekilde yaparsan kerajinle su daha çabuk homojen olur. yine koyu görünürse su oranýnda %10 u geçmeden devam et. genelde ilk koyduðun su yeter. boya yerinde kalýyor geri çekilmiyorsa bu kývam çiçek yapmak için idealdir. hafifçe ileri gittiyse battal taraklý gelgit hatip için idealdir. yani herþeyi yapabilirsin. çiçekte dahil ama biraz ustalaþýna kadar orta kývamý kullan çiçeklerde. hazýr boya almýþsýn. aldýðýn markaya göre farklýlýk arzeder onlar ama sonuçta hepsi ezilmiþ boya. onlar hemen kullanýma hazýrdýr. öd ve su ayarýný yapacaksýn. içlerinde bazýlarýnda az öd oluyor. kullanacaðýn sýraya görede ayarýný yapman gerekiyor. hazýr boyalar konusunda sana tavsiyem onlarý büyük yani 300 gramlýk bir kavanoza kaþýkla veya neyle alacaksan al. yoðurdu çýrptýðýmýzda nasýl bir kývamý vardýr ondan biraz daha sulu yap. içine suyun üzerinde 2-3 cm arasý açýlacak kadar deneyerek öd koy öyle beklet. kullandýðýnda farký göreceksin. kolay gelsin. ben hep burdayým beklerim sonsuz sevgilerimle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bekir özsu
|
 |
« Yantla #12 : Mart 31, 2010, 11:31:57 am » |
|
Ayþe kýzým; bir konu eksik kalmýþ. formaldehit bir zehirdir. kanserojen olduðuda söyleniyor. iþin bitince kalan kerajinini soðuk bir yerde muhafaza edersen 15-20 gün sorun yaratmaz. o zamana kadarda biter zaten. formaldehit kerajin içinde bakteri üremesini engelliyerek ömrünü uzatýyor ama senden ne alýr ona garanti veremem. daha gençsiniz. saygýlarýmla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aysecik
Yeni
|
 |
« Yantla #13 : Mart 31, 2010, 03:09:10 pm » |
|
Ameka'da BLICK Art Materials diye bir yer varmis bugun oradan od sparis ettim bekliyorum.. posta ile gelecek, geldigi zaman boyalarimi hazirlayacagim, burada zahmet verip bana yazan herkese cok tesekkur ediyorum.. Saygilarimla.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|